Om placebo-effekten
august 28, 2019
by Mette Graves
Om placebo-effekten

Når vi interesserer os for, hvordan hjernen, vores krop – ja hele det menneskelige system fungerer, så må vi naturligvis også komme omkring Placebo-effekten.

Hvad er Placebo?

Placebo kaldes den virkning patienter får, når de føler sig bedre tilpas efter at have indtaget medicin og behandlinger, som beviseligt ikke har nogen medicinsk virkning.
Der er forsket i Placebo.
Der er skrevet mange artikler om den.
På Netflix og Youtube kan man se Illusionisten Darren Browns serie ”Fear and Faith”, der handler om Placebo-effekten.

Hvorfor er Placebo-effekten interessant?

Placeboeffekten er interessant, fordi hvis vi kan tro på, at en kalktablet kan give os en oplevelse af færre smerter og ligefrem helbredelse, således at det er selve troen på pillens effekt, der forandrer vores fysiske trivsel – så vil vi da med fordel kunne udnytte denne viden til også at påvirke vores mentale trivsel.
Selvom pillen, der indtages blot er lavet af kalk og ikke ville kunne påvirke vores tilstand medicinsk – så sker der ”noget” i vores menneskelige sind udelukkende ved, at vi overbeviser os selv om, at pillen gør os i stand til at få det langt bedre – og i visse tilfælde opleve helbredelse efter mange år med symptomer sygdomstilstande.

Det er altså vores egen overbevisning og tro – der gør hele forskellen, når der er tale om placebo!

Hvorfor ikke bare bruge denne viden til vores fordel og undersøge, om vi kan udnytte Placebo-effekten til at styrke vores psykiske og mentale trivsel?

Kan vi overføre Placebo-effekten til mental eller psykisk trivsel?

Mit svar er – ja da – hvorfor ikke?
Hvad er dit svar?

Det er sikkert allerede bevist et eller andet sted, at placebo også har en gunstig effekt på mental og psykisk trivsel?
Hvorfor ikke blot lege med tanken og måske prøve det lidt af selv?

– Hvis vi f.eks. kan overbevise os selv om, vi i forskellige situationer vil kunne opleve os selv i sikkerhed – selvom vi har haft mindst én erfaring, der siger det modsatte.
– Hvis vi kan overbevise os selv om, at vi er i tryghed og sikkerhed, når vi er det – så er jeg overbevist om, at vil kunne opleve en højere livskvalitet uden mentale eller psykiske problemer. Det er ikke sikkert, andre er enige.
Og når jeg skriver, at vi kan overbevise os selv om det, så er det ikke på den måde, at vi kan holde en indre samtale, hvor der er en stemme, der er utryg og en stemme, der trygt forsøger at overtale til at tro på, at alt er godt, hvis det i virkeligheden ikke er det – Men hvis alt tyder på, at der er ro og fred omkring os, og vi stadig FØLER os utryg – så kan vi med rette helt dybt i vores indre slipppe de spændinger, der er bundet i tidligere situationer. Og med ro, opleve, at alt er fuldstændig som det skal være. Fra et ganske ubevidst sted, hvorfra vi er vant til at opleve ro som en tilstand og en måde at være i verden på. 

Når vi er i indre ro – så er symptomer som angst, depression og frustration jo ”ikke-eksisterende.”

Når vi har fundet ud af, at give os selv og hinanden anledning til at opleve indre ro – dyb indre ro – sammen – så vil vi kunne opleve, at vores livskvalitet ændrer sig markant.

Lad os give hinanden nye erfaringer med at opleve indre ro – sammen – og få gjort erfaringssporet for lynhurtigt at kunne træde ind i indre ro til en overbevisning om, at det er enkelt – såre enkelt, at switche over til ro, når uroen ikke tjener os længere. Så selve overbevisningen om, at vi altid kan finde en vej ind til vores indre naturlige ro er dét, der kan hjælpe os, når vi oplever traumatiske oplevelser, der enten kortvarigt eller over længere tid gør os i stand til at kæmpe eller flygte – når der er brug for det og slippe energien, når der ikke længere er brug for den.

Hvis vi kan overføre idéen om, at vi kan overføre Placebo-effekten på selve oplevelsen af øget livskvalitet, mental og psykisk trivsel – så chock og traumer er det, der guider os til at ændre vores vej i livet, men at vi forbliver i vores oplevelse af livskvalitet – uanset hvad vi oplever?

Jeg tror på, at det er muligt – og tro kan nogle gange flytte bjerge.
Så… hvorfor ikke?

0 kommentarer

Sådan får vi børn til at høre efter

Sådan får vi børn til at høre efter

Sådan får vi børn til at høre efter

– Kan det være svært at få børn til at høre efter – Selvom man er en vildt dygtig, kærlig og lyttende pædagog eller forælder?

Ja det kan det godt.

– Er det fordi vi skal blive endnu dygtigere, kærligere og mere lyttende?

Nej da…..! Der er noget helt andet på spil!
Vi ved godt hvad det er – når først det går op for os, hvor enkelt det er, så tror jeg vi stopper med at ville knokle og istedet lede efter løsninger andre steder end vi plejer.
Det gjorde jeg.

læs mere
Èt betydningsfuldt svar – Når dit barn er angst og bange for at miste til døden

Èt betydningsfuldt svar – Når dit barn er angst og bange for at miste til døden

Vi ved rent faktisk først med sikkerhed, om vi har været med til at give børn en barndom, der har fyldt dem med oplevelser, der på sigt aktiverer frygt og angst eller det om barndommen har givet dem mulighed for at stå som resiliente mennesker, der kan stå modstandsdygtigt i det livet byder dem – også når de er blevet voksne.

læs mere
Om naturlige menneskelige modningsprocesser

Om naturlige menneskelige modningsprocesser

Naturlig modning må være det modsatte af forceret modning.
Forceret modning er for mig dér, hvor f.eks. planter ikke får mulighed for at modnes i deres eget tempo.
Når vi ser på frugt, grønt og afskårne blomster i butikkerne, så ved vi inderst inde godt, at det, vi dér har mulighed for at købe ikke kommer fra planter, der er modnet og vokset naturligt.
Alt vi ser er rimelig snorlige.

læs mere

Kontakt info

Adresse

Capellavej 44, 8270 Højbjerg

Telefon

+45 25 74 73 33

Medlem af

Mette Graves - FTHF - Foreningen af talehørelærereFORENINGEN AF TALE-HØRE-LÆRERE I FOLKESKOLEN

Send en besked

14 + 14 =